a

Lorem ipsum dolor sit, consectetur iscing sed diam nonummy nibh euismo Lorem ipsum dolor sit, consectetur

@my_wedding_day

Wedding Details

Sunday, 05 November 2017
2:00 PM – 3:30 PM
Mas Montagnette,
198 West 21th Street, NY

+1 843-853-1810

Facebook
Twitter
Pinterest
Instagram

Goudsmid en Edelsmid Amsterdam

Neem een kijkje in mijn atelier

Ik, Sjoerd Maret Goudsmid en Edelsmid Amsterdam, werk al 24 jaar als sieraden ontwerper en goudsmid. Nadat ik de goudsmid opleiding afrondde aan de vakschool voor edelsmeden (Amsterdam) heb ik bij diverse bedrijven gewerkt die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden op maat. Zo werkte ik onder andere bij Hans Appenzeller in Amsterdam, De Pioen in Bergen, Sipkes Edelsmeden in Haarlem en The Mill Diamonds in Amsterdam.

Start opleiding goudsmid

Na diverse carrièrekeuzes waaronder een koksopleiding, een sollicitatie bij de marine en interesse in andere opleidingen zoals architectuur en industriële vormgeving ben ik eigenlijk door puur toeval (of lot zoals je wilt) op de opleiding tot goudsmid beland. Het sprak me erg aan omdat je van heel veel vakken een stuk meekrijgt. Je moet technisch zijn, kunnen ontwerpen, goed met mensen kunnen omgaan, ideeën omzetten naar concrete ontwerpen, heel precies kunnen werken en geduld hebben. Maar het allermooist vind ik dat je van niets iets heel moois creëert met je eigen handen.

Diploma behaald en eerste baan

Na vier jaar behaalde ik mijn diploma en mocht ik mag mij officieel meester-goudsmid noemen. Maar dat was ik nog lang niet. Zoals met heel veel ambachten leer je het vak pas goed in de praktijk. Mijn eerste baan was bij Edelsmederij Dde Pioen in Bergen. Daar heb ik vier jaar heel fijn gewerkt en heel veel geleerd. Mede omdat daar meerdere goudsmeden werkten met vele jaren zo niet decennia ervaring was dit de perfecte plek om te beginnen. Van het netjes en snel kunnen smeden van goud en zilver tot het zetten van edelstenen, het werk was zeer divers en uitdagend. Het was ook spannend want heel veel technieken doe je voor het eerst met echte materialen en die zijn niet goedkoop. Zo zette ik daar voor het eerst diamanten.

Amsterdam

Na mijn verhuizing naar Amsterdam ging ik werken bij Hans Appenzeller sieraden in Amsterdam. Appenzeller is een zeer bekende ontwerper van sieraden wiens stukken in diverse musea te bewonderen zijn. Dat maakt mij super trots natuurlijk dat ik hier ben aangenomen. Hier heb ik veel bijgeleerd over het ontwerpen van sieraden en het verkopen daarvan.

Oprichting Goudsmid Amsterdam

Na zeven jaar werkervaring en een jaar stage besloot ik om voor mijzelf te beginnen. Spannend maar vooral heel erg leuk. Er komt veel bij kijken en het betekende ook een flinke investering in gereedschap. Door de ervaring van de afgelopen jaren begin ik vol goede moed aan dit avontuur. En nog steeds vind ik het heerlijk om achter mijn werkbank sieraden te ontwerpen en maken. Al de verschillende technieken die ik heb geleerd in de afgelopen jaren komen nu goed van pas.

Diamanten leren zetten

Om mijn technieken nog verder aan te scherpen ga ik voor 1,5 dag per week werken bij The Mill Diamonds in Amsterdam. Hier verkopen en verwerken ze, zoals de naam al doet vermoeden, diamanten. Van groot tot klein en van betaalbaar tot heel duur, alles komt hier voorbij. Heel leerzaam en ook heel fijn om de kans te hebben om alles over diamant te leren en verschillende zet technieken (het plaatsen van diamanten en andere edelstenen in goud) te perfectioneren.

Wat ik momenteel doe

In de afgelopen jaren heb ik honderden ontwerpen gemaakt voor vele verschillende klanten en budgetten. Altijd met veel plezier en passie en naar tevredenheid voor de klant.